szpa logo web hatter nelkul

IMG 20200903 111234

IMG 20200903 115039

IMG 20200903 102642604

 

Kisgyerekes anyukáknak is segít a Kaposvári Foglalkoztatási Paktum visszatérni a munkaerő-piacra - erről tartottak tájékoztatót ma a kaposvári hordozós klubban. Szeptemberben még igényelhető a 6+3 hónapos bértámogatási konstrukció, így most érdemes lépni.

A Szövetség a Polgárokért Alapítvány mentorai a TOP-6.8.2  projektben segítik a munkavállalókat. Munkájuk során tapasztalják, milyen sokat segít a bértámogatás az elhelyezkedésben. A GYES-ről, GYED-ről visszatérők amúgy sincsenek könnyű helyzetben a munkaerő-piacon. A kisgyermekes anyukákat gyakran nem szívesen alkalmazzák, mivel félnek, hogy sokat esnek majd ki a munkából. Pedig ők is szeretnének dolgozni, és nagyon gyakran nagyszülők segítségével meg tudják oldani a szükséges gyermekfelügyletet. A bértámogatás pedig vonzóbbá teheti őket a foglalkoztatók körében. A projektben munkaerő-piaci szolgáltatás is igénybe vehető, ahol az alapítvány mentorai segítenek az elhelyezkedésben. A mentorok abban reménykednek, hogy játszótéri beszélgetések során tovább terjed ez az információ, és még több anyuka élhet majd a lehetőségekkel.

2020.09.03.

A kaposvári szakmai rendezvényen azon ötleteltek a szakemberek, hogyan tehetnék még hatékonyabbá

TOP Roadshow2

 Sikeresen működnek együtt a hatóságok, az önkormányzatok és a civilek a TOP programban a Dél-dunántúli régióban- derült ki a résztvevőknek szervezett TOP roadshow elnevezésű eseményen, amelyet tegnap Kaposváron tartottak. Az eseményen a Szövetség a Polgárokért Alapítvány munkatársai is részt vettek, és egyedül képviselték a civil szervezeteket. A programon a gyakorlatot is előtérbe helyezték, műhelymunka keretein belül vitatták meg, mik a jól működő módszerek és esetleg min lehetne fejleszteni, javítani. Az itt elhangzott ötleteket később beépítik a TOP program gyakorlatába.

Számos szakma megszűnt és újak is bekerültek a jegyzékbe a szakképzési törvény változásakor. 

Például új a hulladékkezelő munkatárs és megszűnik a buszvezető szakma. Sok esetben változott a megnevezés: pincér helyett pincér-vendégtéri szakembereket képeznek majd, és gépjármű mechatronikai technikus szereli ezentúl az autókat. Az új törvény szerint már csak 174 szakmai képesítést lehet megszerezni, kizárólag iskolai rendszerű képzésben. Iskolán kívüli oktatásban csak rész-szakképesítés szerezhető majd meg. Felnőttképzést folytató intézmény jövő év végéig indíthat hatályos OKJ szabályozás szerinti képzést. Az iskolai oktatás keretében 2020 szeptemberétől már az új szabályok lépnek érvénybe. Új iskolatípusokat és új ösztöndíj-rendszert is bevezetnek. Utóbbiban a jelenleginél kedvezőbb anyagi juttatást kapnak majd a diákok - tájékoztatott Mayer Judit, szakképzési vezető, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa.

2019.12.02.

A Mikulás-csomag után is adózni kell bizonyos esetekben.

A munkáltató által a dolgozók gyermekeinek átadott csomagok csekély értékű ajándéknak, juttatásnak minősülnek, amik egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé. Ez igaz az önkormányzati Mikulás-csomagokra is. Csekély értékű juttatást a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14 900 forint). A juttatásról nyilvántartást kell vezetni.

Az adó alapja a juttatás (például az ajándékcsomag) értékének 1,18 szorosa, amit 15 százalék szja és 17,5 százalék szocho terhel. A közterheket a juttatás hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni és bevallani – tájékoztatott a NAV honlapján a tudnivalókról.

2019.12.02.

Fórumos fotóMunkatársaink is részt vettek az elmúlt 2 évet bemutató fórumon

348 ember elhelyezkedését, munkájának megtartását segítették a Szövetség a Polgárokért Alapítvány mentorai az elmúlt két évben a Kaposvári Fogalakoztatási paktum keretein belül. Ez is elhangzott a tegnapi Foglalkoztatási Fórumon, amin az Alapítvány munkatársai is részt vettek. 

A bértámogatással elhelyezkedők gyakran hátrányos helyzetből indulnak a munkaerő-piacon (pl: 50 év felettiek, GYES-ről, GYED-ről visszatérők, tartós álláskeresők) ezért motivációra, tanácsadásra, segítségre van szükségük, hogy hosszú távon dolgozni tudjanak.

A mentorálás során ezek az emberek fejlődnek, képesek lesznek teljesíteni a 9 hónapos programot.  Aki nem, az gyakran mégis tovább lép az életben: akad, aki jobb fizetéssel járó munkát talált, olyan, aki egyetemi tanulmányokba kezdett, vagy vállalkozóvá vált, vagyis a támogatandó státuszt meghaladta.

2019.11.27

Néhány hónap múlva várhatóan a foglalkoztatás után járó bértámogatás is újraindul, de az ügyfeleket már december elejétől várják a EFOP irodákban.

2020 február végéig biztosan folytatódik a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését segítő projekt, az EFOP 1.1.1- 15 számú program. Jelenleg támogatás nélkül tudnak segíteni a munkahely találásban, de márciustól várhatóan bértámogatást is igénybe vehetnek a jogosultak. Külső szolgáltatás és képzés pillanatnyilag nincs a programban  - tudtuk meg Ljubicic Letícia, megyei koordinátortól. Az ügyfeleket azonban már jövő héttől fogadják kaposvári irodájukban, a Fő u. 45-ben, valamint Marcaliban a Rákóczi u. 19-ben.

2019.11.26

 

Idén 6900 forint kedvezményt kapnak a rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők, valamint azok, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a kedvezményt - amely az év első napján érvényes minimálbér öt százaléka - a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal vagy a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással lehet igénybe venni.

A kedvezményt a személyi jövedelemadóból vonják le, amit nyilatkozattal lehet kérni a munkáltatónál, vagy a személyijövedelemadó-bevallásban egy összegben is érvényesíthető - tájékoztattak. 

Hozzátették: a súlyos fogyatékosságról szóló igazolást szakorvos vagy a rendelkezésre álló leletek alapján háziorvos is kiállíthatja.

Akik régebb óta szenvednek a vonatkozó rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében, illetve rokkantsági járadékot vagy fogyatékossági támogatást kapnak, de nem kérték a kedvezményt, azok utólag is igényelhetik azt az igazolás vagy az ellátásról szóló határozattal. Ehhez önellenőrzést kell benyújtaniuk azokra az évekre, amikor jogosultak voltak rá - olvasható a közleményben.

2018-ban a 2012. évi, valamint az ezt követő évek adóbevallásait lehet önellenőrizni - fűzték hozzá.

A NAV az idei évtől adóbevallási tervezetet készít azok részére is, akik korábban a munkáltatójukat bízták meg a bevallás elkészítésével. A súlyos fogyatékosság miatt személyi kedvezményre jogosultaknak azonban célszerű ellenőrizni, hogy a bevallási tervezetükben szerepel-e az adókedvezmény - hangsúlyozták.

ELÉRHETŐSÉG

SZÖVETSÉG A POLGÁROKÉRT ALAPÍTVÁNY

CÍMÜNK
  7400 Kaposvár, Petőfi tér 4.

TELEFONSZÁMUNK:
  06/82 511-703
E-MAIL CÍMÜNK:
soma@t-online.hu

ÜGYFÉLFOGADÁS

 

 

ÜGYFÉLFOGADÁS  

Hétfőtől Péntekig   9:00- 12:00

FACEBOOK OLDALUNK

 

SZÖVETSÉG A POLGÁROKÉRT ALAPÍTVÁNY © 2019 Minden jog fenntartva!

TÁMOGATÓINK

 

Please publish modules in offcanvas position.